Loxone + “extra” comforttemperatuur voor bijv. de badkamer
De Loxone intelligente ruimteregelaar voorziet standaard maar in 2 temperatuur instellingen: Eco en Comfort. Op sommige momenten heb je graag een korte tijd een hogere comfort temperatuur. Bijvoorbeeld in de badkamer tijdens het douchen zodat je zeker een warme handdoek hebt na het douchen.
Onze eerste Loxone TechTalk: Extra comforttemperatuur voor bijvoorbeeld de badkamer.
LEVEL: ADVANCED
De Loxone intelligente ruimteregelaar voorziet standaard maar in 2 temperatuur instellingen: Eco en Comfort. Op sommige momenten heb je graag een korte tijd een hogere comfort temperatuur. Bijvoorbeeld in de badkamer tijdens het douchen zodat je zeker een warme handdoek hebt na het douchen.
Het volgende voorbeeld is een manier om het systeem te "hacken", zonder veel handelingen in de app.
De Intelligente ruimteregelingen en de klimaatcontroller (of de HVAC-controller) werken samen om het klimaat in huis te regelen. Op basis van de vraag van de verschillende ruimtes schakelt de klimaatcontroller de verwarming in. De totale vraag moet een bepaald percentage overstijgen voordat de klimaatcontroller actie onderneemt. Standaard staat deze instelling op 30%.
Als het overal in huis voldoende warm is en er wordt in de badkamer extra warmte gevraagd, kan het dus zijn dat de klimaatcontroller niet reageert omdat we het ingestelde percentage niet overstijgen.
In de eerste plaats moeten we dus een hogere comfort temperatuur kunnen forceren zonder aanpassingen te moeten doen in de app.
Door een druk op een knop (die kan een "lange klik" zijn of zoals in ons voorbeeld een druk op de knop van het stelventiel Air dat wij op de radiator van onze badkamer plaatsten.
Het zou ook handig zijn dat de functie automatisch wordt uitgeschakeld na een bepaalde tijd.
We beginnen met een simpele schakelaar. Deze schakelaar kan ook bediend worden door een druk op de knop van het stelventiel op de radiator.
Voor het automatisch uitschakelen van de functie na een bepaalde tijd voegen we een 'vertraagde impuls' toe. De looptijd kan je dynamisch bepalen door een (analoge) virtuele uitgang toe te voegen aan de parameter Dd.
Wij hebben hier nog een 'multiplier' (x60) tussen geplaatst omdat de virtuele ingang in minuten werkt. Dat leest wat simpeler in de app.
Vervolgens gaan we de ruimteregelaar en de klimaatcontroller ervan overtuigen een warmere comforttemperatuur in de badkamer te voorzien.
Via een 'status' blok gaan we 2 waardes wijzigen in onze 'intelligente ruimteregelaar'. Namelijk de 'Mode' en de 'Target Temperature'
Voor de Target Temperature kiezen we een waarde die een stuk hoger ligt dan de normale comforttemperatuur om ervoor te zorgen dat er zeker een warmtevraag gaat zijn. In ons voorbeeld kiezen we hier voor 25°
De 'Mode' zetten we op 4.
Vervolgens moeten we er zeker van zijn dat de klimaatcontroller de verwarmingsketel gaat activeren. Dit gebeurt in de klimaatcontroller op procentuele vraag van alle geconnecteerde ruimteregelaars. Standaard staat deze parameter (Sot) op 30%.
We gaan deze waarde verlagen naar 5% wanneer de functie actief is.
Hiervoor gebruiken we een 'analoge multiplexer' die verbonden wordt aan de 'Sot' parameter van de klimaatcontroller.
Wat gebeurt er nu allemaal bij het starten van de functie?
- Een timer wordt gestart om de functie automatisch terug uit te schakelen
- De gevraagde temperatuur in de ruimte wordt verhoogd.
- De 'Switch On Threshhold van de klimaatcontroller wordt verlaagd zodat deze zeker de verwarming gaat starten.
- Na het beëindigen van de functie staat alles terug zoals voordien.
Je moet de app niet openen, gewoon een simpele druk volstaat.
Na het douchen heb je nu steeds een lekker warme handdoek 😉